Sült pulykacomb párolt káposztával és zöldségkörettel

Hozzávalók a sült pulykacombfiléhez

  • 1 db pulyka felsőcomb filé
  • 10 dkg sertészsír
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • mustár
  • só, bors
  • A dinsztelt lilakáposztához
  • egy közepes fej lilakáposzta
  • egy közepes fej lilahagyma
  • olivaolaj
  • só, bors, őrölt kömény
  • Xukor zero
  • ecet
  • A zöldségkörethez

Hozzávalók a zöldségkörethez

  • olívaolaj
  • 20 dkg fagyasztott karfiol
  • 20 dkg fagyasztott brokkoli
  • 20 dkg fagyasztott kelbimbó
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 db kaliforniai paprika

Pulyka:

A combfilét megmossuk, kb 5-6 részre vágjuk, besózzuk. A fokhagymákat fokhagyma nyomón átnyomjuk, bekenjük vele a húst, és így hagyjuk állni legalább 2 órát a hűtőben. Az sem baj, ha előtte való este előkészítjük, és egész éjszaka pácolódik.

A tepsi alját bekenjük zsírral, a húsokat bekenjük mustárral, betesszük a tepsibe, megborsozzuk és a húsdarabokra dió nagyságú zsírgolyókat teszünk. Lefedjük fóliával és 180fokon 120 percig lefedve pároljuk. Ezután levesszük a fóliát (megnézzük puha-e a hús, és ha igen) visszatesszük a sütőbe 200 fokon kb. 20-30 percre, hogy megpiruljon.

Zöldségköret:

A répákat megpucoljuk, felkarikázzuk. A mirelit zöldségeket és a répát egy edénybe tesszük, öntünk rá egy kis olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt takaréklángon puhára pároljuk. A mirelit zöldség vizet ereszt, ezért azt nem kell aláönteni a pároláshoz, viszont figyelni kell, hogy közben ne fogyjon el a zöldségek alól, amíg meg nem puhultak, mert akkor leég. Én ezt olyan Wokban szoktam csinálni, aminek van fedele és nem ég le benne az étel. Ha van hasonló edényed, ami tapadásmentes az megkönnyíti a párolást. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáöntöm az összevágott kaliforniai paprikát, és amikor az is megpuhult és már eltűnt alóla a víz (kicsit serceg) kész az étel.

Káposzta:

A káposztát legyaluljuk, vagy már eleve a piacon gyalultat veszünk. Jól megsózzuk, és összekeverjük, majd minimum fél órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Egy nagy edényben olívaolajon, lassú tűzön megpároljuk a kockára vágott lila hagymát. Erre jöhet az előzőleg jól kinyomkodott káposzta, amit megfűszerezünk a köménnyel. Majd jól összekeverjük az egészet, és lefedve, lassú tűzön 40 percig pároljuk. Végül teszünk rá xukor zerót és ecetet, megkeverjük és már el is készült.

Ha valaki fűszeresebben szereti, tehet még rá bármit. Itt egy kisebb lista melyik fűszer mihez megy a legjobban.

Sültekhez: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, koriander, köménymag, majoránna, mustármag, rozmaring, tárkony, őrölt babérlevél.

Szárnyasokhoz: bazsalikom, kakukkfű, majoránna, menta, petrezselyem, rozmaring, tárkony.

Vadakhoz: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, koriander, majoránna, rozmaring, tárkony, őrölt babérlevél.

Halakhoz: bazsalikom, borsikafű, citromfű, kakukkfű, kapor, petrezselyem, rozmaring, tárkony, zsálya.

Tojásételekhez: borsikafű, gyömbér, szerecsendió.

További receptek

Brokkolis, sonkás felfújt

Brokkolis, sonkás felfújt

Brokkolis, sonkás felfújtHozzávalók 30 dkg brokkoli 20 dkg sonka 2db tojás 15 dkg trappista, sajt 2 tömlős sajt vagy  200g Mascarpone só, bors A Brokkolit összeaprítod, a sonkát kockákra vágod, összekevered az alapanyagokat (brokkoli, sonka, tojás, sajtok) és az így...

bővebben
A CUKARÉBROK köret

A CUKARÉBROK köret

E finomság, mint a nevében is benne van, cukkíni, karfiol, répa, brokkoli, és némi lelkesedés hozzáadásával készült, persze a sült bőrös császár mellé.

bővebben
hu_HUHungarian